About

Γιατί μας μαγεύει η σκιά;

Γιατί το θέατρο σκιών είναι ένα «ολικό θέατρο»;

Γιατί οι καραγκιοζοπαίχτες ονομάζουν «ψυχίατρο» τον ήρωά τους;

Ο Καραγκιόζης είναι μόνο για μικρά παιδιά;

Τί σχέση έχει το θέατρο σκιών με τους Νεοέλληνες;

Πόσο επικίνδυνος είναι ο Καραγκιόζης;

Γιατί έχει μακρύ χέρι ο Καραγκιόζης;

Πώς μπορούμε να μιλήσουμε σαν τον μπαρμπα-Γιώργο;

Το ιστολόγιο αυτό έχει δημιουργηθεί για το μάθημα «Θέατρο σκιών» που πραγματοποιήθηκε το εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2013-14 στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ.  Συνέχισε τη λειτουργία του και στο έτος 2014-15 στο πλαίσιο του μαθήματος «Η τέχνη του Καραγκιόζη» και κορυφώθηκε με την παράσταση Ο Μεγαλέξανδρος και το καταραμένο φίδι στο Παλαιό Πανεπιστήμιο στην Πλάκα (19 Φεβρουαρίου 2015). Το 2015-16 το μάθημα είχε τον τίτλο «Καραγκιόζης και λαϊκός πολιτισμός» και ολοκληρώθηκε με την πλήρη παράσταση Ο πολύκροτος γάμος του κωμικού Καραγκιόζη στον πεζόδρομο Ερμού και πλατεία Ασωμάτων (30 Ιουνίου 2016).

Το μάθημα έχει μορφή εργαστηρίου και έχει σκοπό τη γνωριμία και την εμπειρία με το θέατρο σκιών εστιάζοντας στο παράδειγμα του Καραγκιόζη.

Κάθε βδομάδα εξερευνούμε ένα μοναδικό είδος παραστατικής τέχνης που αντέχει στον χρόνο και είναι δημοφιλές ως λαϊκό θέαμα. Διαβάζουμε κωμωδίες και ιστορικά δράματα, κατασκευάζουμε φιγούρες, ακούμε μουσικές και τραγουδάμε, αυτοσχεδιάζουμε, μιμούμαστε φωνές, και ακολουθούμε έναν καραγκιοζοπαίχτη στην περιοδεία του.

Το εργαστήριο απευθύνεται σε φοιτητές όλων των ετών που ενδιαφέρονται για την προφορικότητα, την αφήγηση και το λαϊκό θέαμα.

Το μάθημα πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον καραγκιοζοπαίχτη Άθω Δανέλλη.

Σχολιάστε