Ένας Καραγκιόζης εξομολογείται…

Αναμφισβήτητα, μία από τις πιο γλυκές και παράλληλα αγχώδεις εμπειρίες μου ήταν εκείνη στις 3 Ιουνίου, όπου η ομάδα μας (Οθόνιον), του τμήματος  Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Παν/μίου Αθηνών, κλήθηκε στα πλαίσια του μαθήματος Καραγκιόζης και Λαϊκός Πολιτισμός να φέρει εις πέρας την παράσταση «O πολύκροτος γάμος του κωμικού μας Καραγκιόζη» στο 150ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών (κοντά στην πλατεία Βικτωρίας).

Όταν μας είχε προταθεί από τους καθηγητές μας, Ι. Βιβιλάκη και Α. Δανέλλη να παρουσιάσουμε την παράσταση που για έξι μήνες προετοιμάζουμε και προβάρουμε, σκέφτηκα με μεγάλη μου χαρά οτι η συνολική μας προσπάθεια επιτέλους θα καρποφορήσει. Μόλις όμως το ξανασκέφτηκα, δεν το κρύβω οτι αγχώθηκα εν μέρει, αφού τα παιδιά είναι οι πιο αληθινοί και σκληροί κριτές.

Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016. Η μεγάλη ημέρα της παράστασής μας έφτασε! Μόλις πέρασα την κεντρική είσοδο του σχολείου, ένιωσα μία αίσθηση ευφορίας και αυτοπεποίθησης. Κι αυτή η αίσθηση, μου έγινε μόνιμη με το που μπήκαμε όλοι μαζί στην τάξη της συμφοιτήτριάς μας Βασιλικής, η οποία είναι και δασκάλα στο παραπάνω σχολείο εκτός από δεινή καραγκιοζοπαίχτρια. Με το που αντίκρυσα τα αθώα και ενθουσιώδη μάτια των παιδιών να μας παρατηρούν από «την κορυφή μέχρι τα νύχια» με τέτοια έκπληξη, μη μπορώντας να πιστέψουν πόσοι είμαστε και οτι όντως είμαστε καραγκιοζοπαίχτες, θέλησα να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό.

Αφού λοιπόν μπήκαμε στην αίθουσα των εκδηλώσεων, στήσαμε σιγά σιγά τον μπερντέ μας και πριν προλάβω να το καταλάβω, η παράσταση είχε ήδη ξεκινήσει! Η φωνές των παιδιών αλλά και η επικρότηση όλων των δασκάλων, μας έδινε τέτοια ψυχική δύναμη και πείσμα, έτσι ώστε να τα καταφέρουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Φυσικά, και οι συμφοιτητές μας και οι καθηγητές μας συντέλεσαν σε αυτό. Ο κύριος Άθως καθόταν στην γωνία στα δεξιά πίσω από την κουρτίνα και μας παρατηρούσε, ενώ παράλληλα μας εμψύχωνε. Πολύτιμη υπήρξε η συμβολή του Νικόλα, συμφοιτητή μας και επαγγελματία καραγκιοζοπαίχτη, ο οποίος μας βοηθούσε από το να μας δώσει μια φιγούρα, μέχρι και να μας υπενθυμίσει τα λόγια ή να κάνει κάποια σχόλια για την καλυτέρευση του παίξιμού μας. Συνέβαλε επίσης και στη σχεδίαση όλων των φιγούρων, που τελειοποιήθηκαν στη συνέχεια από τον καθένα μας ξεχωριστά. Η Γεωργία Γ. με βοήθησε πάρα πολύ στο να μου υπενθυμίζει τα λόγια, αφού ενσαρκώνοντας τον Καραγκιόζη πίσω από τον μπερντέ, μία μικρή βοήθεια την χρειαζόμουν και ήταν παραπάνω από αναγκαία και την ευχαριστώ γι’ αυτό. Και οι μουσικοί μας όμως, Νικόλας (σαντούρι), Θοδωρής (τουμπερλέκι), Κατερίνα και Σάντυ (κιθάρα) έδωσαν μία ξεχωριστή και ζωντανή νότα στην όλη εξέλιξη του δρώμενου.

Δε θα ξεχάσω την προσπάθειας της Σάντυς-Χατζηαβάτη να μιλάει από τη μύτη, το τραγούδι της Κατερίνας-Γαζέτα που με την μαγευτική και αέρινη φωνή της, σε κάθε πρόβα με συνέπαιρνε και με ωθούσε έμμεσα να το τραγουδήσω κι εγώ η ίδια από μέσα μου. Δε θα ξεχάσω την καλοδουλεμένη φωνή της Σοφίας στο ρόλο της γριάς Γαρυφαλλίας που πολλές φορές με έκανε να γελάω σιγανά, αλλά και τη φωνή της Γεωργίας Β. που έδινε μία αθώα και αγαθή προσέγγιση στο ρόλο της «κατσικομπαρμπουνάρας» μου Λίτσας. Επίσης, αξέχαστος θα μου μείνει και ο ρόλος του «Μπαρμπούλη» μου αλλά και η βλάχικη και πηγαία προφορά από τη Γεωργία Γ., κάτι για το οποίο δε δυσκολεύτηκε και ιδιαίτερα αφού το κατέχει με μεγάλη διαφορά. Δε θα ξεχάσω την αυτοσχεδιαστική δεινότητα μεταξύ του Θοδωρή (στο ρόλο των Μπέηδων, Μαχμούτ και Σουλεϊμάν) και εμένα που οδηγούσε πάντοτε σε γέλιο, το ρόλο του μάγκα Σταύρακα από τη Χριστιάνα που την έπιανε νευρικό γέλιο κάθε φορά που ξεκινούσε το τραγούδι της. Σαφώς, η Βασιλική στο ρόλο του Εβραίου ήταν πολύ καλή και έχει καταφέρει ακόμη και τώρα με το τραγούδι της να με κάνει σε άσχετες στιγμές να το σκέφτομαι και να το τραγουδάω (Βίζο λα βίζο λα βίζο…). Την ευχαριστώ και για τη συμβολή της όλον αυτόν τον καιρό στο τραγούδι του Καραγκιόζη, διαμάντι δαχτυλίδι. Δε θα ξεχάσω την υπέροχη «μυτίσια» φωνή και ενσάρκωση του Μορφονιού από τη Μυρτώ, μίας κοπέλας που δε φοιτά στο τμήμα μας. Κιόμως, η αγάπη της για τη θεατρική τέχνη και τον Καραγκιόζη ένωσε τους δρόμους μας. Η Γεωργία Κ. στο ρόλο του Κεκέ, αλλά και η Ηρώ στο ρόλο του Αγκόπ ήταν παραπάνω από ικανοποιητικές, καθώς και η Ελίζα στο ρόλο του Κρητικού λεβέντη, αλλά και η Ηλέκτρα που ενσάρκωνε τις δύο γριές, Ανεζούλα και Αντιγόνη. Δε θα ξεχάσω τον Νικόλα στο παίξιμο των κοριτσιών, Νίτσας και Πιπίτσας, που στο άκουσμά και μόνο των ονομάτων γελούσα, πόσο μάλλον στον όλο διάλογο που εξελισσόταν ανάμεσά μας. Τέλος, η Γεωργία Β. με τη γλυκιά της φωνή στο τραγούδι του Άντζουλου και του Διονύσιου, κατάφερνε κάθε φορά να με σαγηνεύει.

Κάτι ακόμη που μου έκανε εντύπωση (καθώς το θεωρώ δεδομένο) και θέλω να αναφέρω έπειτα από την εκτέλεση της παράστασής μας, των ζητωκραυγών, των χαμόγελων και των χειροκροτημάτων από το κοινό, είναι η προσέγγιση που δέχτηκα από ένα αγοράκι του Δημοτικού και με απορία και έκπληξη στο βλέμμα με ρώτησε: «Εσείς παίξατε τον Καραγκιόζη; Είστε κορίτσι!». Είχα πλέον συνειδητοποιήσει οτι είχα καταφέρει να ολοκληρώσω με επιτυχία το ένα κομμάτι της παράστασης του Καραγκιόζη. Το επόμενο είναι την Πέμπτη στις 30 Ιουνίου (Πεζόδρομος Ερμού και Πλατεία Ασωμάτων, Θησείο) και ελπίζω να έχει την ίδια κατάληξη και αποδοχή από το κοινό!

Επιλογικά, αυτό που έχει ανεξίτηλα χαραχθεί στη μνήμη μου από αυτή τη μέρα είναι το γεγονός οτι τα περισσότερα παιδιά του σχολείου ήρθαν σε επαφή για πρώτη φορά με τον Καραγκιόζη μέσω της παρουσίασής μας και χάρη στο ενδιαφέρον των παιδιών, οι δάσκαλοι μπήκαν σε σκέψεις για την άμεση ένταξη του Καραγκιόζη στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του σχολείου. Κάτι ακόμη που μου έκανε εντύπωση και θα ήθελα να αναφέρω είναι η αφοσίωση, η συνεργασία καθώς και η χημεία μεταξύ των συμφοιτητών. Αλληλοβοηθιόμασταν και υποστηρίζαμε ο ένας τον άλλον με συμπάθεια και υπομονή. Εξάλλου, οι στιγμές είναι αυτές που μένουν στο χρόνο και θεωρώ οτι δημιουργήσαμε πολλές από αυτές με πίστη και κόπο.

karagkiozhsΗ ομάδα «Οθόνιον» μετά την παράσταση και με το χαμόγελο να περιγράφει την κατάσταση.

Ανδριάνα Βοβολίνη

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s