Καραγκιόζης: Ένα διαχρονικό σύμβολο του Έλληνα

Από μια σύντομη βιβλιογραφική μελέτη σχετικά με τον Καραγκιόζη, διαπιστώνεται ότι ο Καραγκιόζης συμβολίζει τον διαχρονικό Έλληνα. Σύμφωνα με τον Αντώνη Μόλλα είναι ο τέλειος τύπος του Ρωμιού. Πάντα ξέγνοιαστος και με κέφι, παρατημένος από κάθε φιλοδοξία και προσποίηση.
Είναι ο ιδανικός τύπος του φτωχού Έλληνα, του τόσο φτωχού που έχει απαρνηθεί κάθε ιδιωτική φροντίδα κι έχει εξυψωθεί σε εύθυμη φιλοσοφική θεώρηση της ζωής. Είναι αγαθός, σκληρός καμιά φορά στα αστεία του, αλλά καλόκαρδος στο βάθος. Γεμάτος αισιοδοξία, αλλά και γεμάτος διάθεση να ανακατεύεται σε όλα. Αποτελεί το πρότυπο του ανήσυχου πνεύματος, που δεν συμβιβάζεται με καμιά εξουσία και με κανέναν κοινωνικό ρόλο.
Ο κακοφτιαγμένος, μυταράς και καμπούρης Καραγκιόζης είναι η προσωποποίηση του ελληνικού λαού. Η ασχήμια του συμβολίζει τα ελαττώματά του, η καμπούρα του τα βάσανά του και η ξυπολυσιά του τη φτώχεια του.
Πανέξυπνος, κωμικός και δραματικός, γνήσιος εκπρόσωπος του αδικημένου και καταπιεσμένου ελληνικού στοιχείου που ενώ ταπεινώνεται, διατηρεί τη δύναμη, τη ζωντάνια, το κουράγιο και προπαντός το κέφι και την αισιοδοξία. Είναι ο Οδυσσέας της Αρχαίας Ελλάδας, που παρ΄όλες τις αντίξοες συνθήκες, στο τέλος επιβιώνει, «βγαίνει στον αφρό» και βροντοφωνεί: «Αβάντι, μαέστρο!».

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s