Τι με συνδέει με τον Καραγκιόζη…

Φέτος διάλεξα σαν πρωτοετής φοιτητής για μάθημα επιλογής, την »Τέχνη του Καραγκιόζη», κάτι που εξέπληξε και μένα.

Ξέρω τον Καραγκιόζη από πάντα. Δεν μπορώ να θυμηθώ κάποια συγκεκριμένη ηλικία που τον γνώρισα ή που είδα την πρώτη παράστασή του – λες και γεννήθηκα γνωρίζοντάς τον. Αυτό δεν σήμαινε όμως ότι τον αγαπούσα από τότε. Δεν πρόκειται να σας κοροϊδέψω λέγοντας πράγματα που δεν νιώθω ή που δεν ισχύουν, θα είμαι ειλικρινής. Σαν παιδί θεωρούσα το θέατρο σκιών κατώτερο. Ίσως ήμουν πολύ ψωνισμένο παιδί ή το φταίξιμο ήταν της -και καλά- » υψηλής αισθητικής» μου , όμως θα προτιμούσα να πάω να δω μία χορευτική παράσταση μπαλέτου, ή μία κανονική θεατρική παράσταση, παρά τον Καραγκιόζη.

Όμως δεν σήμαινε αυτό ότι όταν πήγαινα σε μία παράσταση του Καραγκιόζη δεν την απολάμβανα. Είχε πάντα πλάκα και μου κινούσε το ενδιαφέρον η περίεργη φιγούρα του. Ο συνδυασμός της φωνής και της μορφής του με έκανε να νιώθω οικεία και άνετα! Στο δημοτικό δεν ήταν λίγες οι φορές που φτιάχναμε φιγούρες με χαρτόνι και διπλόκαρφα, κάτι που μου άρεσε να κάνω και μόνος στο σπίτι. Πιστεύω πως τα περισσότερα παιδιά έχουν βαθιά ριζωμένες αναμνήσεις με τον Καραγκιόζη, άλλα πιο έντονες και άλλα λιγότερο έντονες.
Θέατρο-Σκιών

Παρά λοιπόν τις συγχυσμένες αναμνήσεις και τα μικτά αισθήματα για αυτό που έβλεπα τότε ως άσχημο και ταυτόχρονα αστείο-συμπαθητικό, αναγνωρίζω πια την θέση που κατέχει στην καρδιά όλων μας. Τώρα πλέον αναγνωρίζω πόσο λάθος είχα τότε, πόσο μου είχε λείψει ο Καραγκιόζης που παρακολουθούσα από κοντά ή από DVD όταν ήμουν 5-6-7 ετών … Πως η προχειρότητα που έβλεπα τότε, ήταν πολλά πολλά παραπάνω.

Αυτή την τέχνη λοιπόν,την τέχνη των σκιών, σκοπεύω να εξερευνήσω ακόμα καλύτερα φέτος, με μεγάλη όρεξη και δημιουργικότητα.
vic3

Αλέξανδρος Αλ Σαμπ ( Σταύρακας) :3
Υ.Γ. οι εικόνες έχουν μπει για να σας τραβήξουν την προσοχή 😛

Advertisements

One thought on “Τι με συνδέει με τον Καραγκιόζη…”

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s