Πρώτες εντυπώσεις για την την τέχνη του μαυρομάτη

Με την τέχνη του Καραγκιόζη ή Karagöz ήρθα σε επαφή όταν ήμουν μικρή μέσω παραστάσεων που παρακολουθούσα με την οικογένεια μου. Οι πρώτες μου αναμνήσεις όσον αφορά τη δύσμορφη φιγούρα του Καραγκιόζη, είναι ότι γελούσα και αρκετές φορές ξαφνιαζόμουν λόγω των διακυμάνσεων της φωνής του. Σίγουρα πάντως, μου προκαλεί μέχρι και σήμερα ευθυμία.

Ευγένιος Σπαθάρης. Τρείς δερμάτινες φιγούρες. Ο Καραγκιόζης, ο Μεγαλέξανδρος και το καταραμένο φίδι.

Τα κυριότερα στοιχεία που με ελκύουν σ’ αυτήν την πολυσχιδή τέχνη, που βρίσκεται ήδη από τις αρχές του 19ου αιώνα στον ελλαδικό χώρο, είναι ότι οι χαρακτήρες που συνδιαλέγονται είναι πολλοί και διαφορετικοί μεταξύ τους, το σώμα τους (φιγούρα) είναι εγκλωβισμένο σε μια σκιά -η οποία με τη σειρά της δημιουργεί ένα ιδιαίτερο και πρωτότυπο περιβάλλον-, η φωνή του καραγκιοζοπαίχτη μπορεί να αλλάξει τόνο και ύφος πάρα πολλές φορές κατά τη διάρκεια μιας παράστασης και φυσικά, ότι από τους βασικούς σκοπούς του είναι να προσφέρει χαμόγελα,γέλια και ηθικά διδάγματα σε μεγάλους και μικρούς!

Επειδή πέρασαν αρκετά χρόνια χωρίς να δω κάποια παράσταση Καραγκιόζη και επειδή συνήθως δεν μαθαίνεις αρκετά για την ιστορία του έξυπνου αυτού μαυρομάτη, χαίρομαι που στο πλαίσιο του μαθήματος «Η Τέχνη του Καραγκιόζη» θα δημιουργήσουμε μια ομάδα με την οποία θα μάθουμε να κατασκευάζουμε φιγούρες, θα παίξουμε το έργο «Ο Μεγαλέξανδρος και το καταραμένο φίδι», και φυσικά θα μυηθούμε ως κάποιο βαθμό σε ένα νέο κόσμο, αυτόν του Θεάτρου Σκιών.

Στεφανία Δέσποινα Γεωργιλέα

Advertisements

One thought on “Πρώτες εντυπώσεις για την την τέχνη του μαυρομάτη”

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s