ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ: ΕΝΑΣ ΦΙΛΟΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ.

Στο αμφιθεατράκι του Λόφου του Στρέφη αυτές τις μέρες έχει τo 18ο Αθηναϊκό Φεστιβάλ Καραγκιόζη. Το τίμησα χθες με αφορμή την παράσταση θέατρου σκιών που έδωσε ο φίλος και συνάδελφος Νίκος Τζιβελέκης παίζοντας για πρώτη φορά το έργο Εκατομμυριούχος για κλάματα. Ανεβαίνοντας στο Λόφο ακούς από μακριά φωνές και γέλια, το οποίο δίνει ώθηση και δύναμη να ανέβεις για να γίνεις κι εσύ κομμάτι αυτής της ευχάριστης και δροσερής ατμόσφαιρας.

Αυτό που παρακολουθούσα με μεγάλη περιέργεια είναι οι αντιδράσεις του κόσμου. Μου φάνηκε πολύ περίεργο και τρυφερό ταυτόχρονα ότι γελούσαν μικροί και μεγάλοι με τόσο αθώες και απλοΐκές φάρσες. Το κοινό αποτελούταν κυρίως από παιδιά και τους γονείς τους αλλά και μεγαλύτερους φίλους του καραγκιόζη. Επίσης ενδιαφέρον που γονείς επιλέγουν να μυήσουν τα παιδιά τους στο θέατρο σκιών. Σκέφτηκα πως παίζει ρόλο πως είναι μια εκδήλωση με ελευθερη είσοδο και γίνεται στο κέντρο και ίσως απλά βολεύει, αλλά η ανταπόκριση κατά τα διάρκεια του έργου μου επιβεβαίωσε ότι πρόκειται και για πιο βαθύ ενδιαφέρον και άρα συνειδητή επιλογή.

Παρακολουθούσα τα παιδιά που σηκώνονταν και χώνονταν κρυφά πίσω από το μπερντέ σαν τις μύγες στο φως, για να δουν τι και πως γίνεται, από πού βγαίνουν οι φωνές, ποιες είναι αυτές οι σκιές ίσως. Σαν να θέλουν να μάθουν τα κόλπα ενός ταχυδακτυλουργού. Από μπροστά κάποια ρωτούσαν ή έλεγαν στους γονείς τους ατάκες που ακούγονταν, γελούσαν με καρπαζιές, βρισιές, επαναλήψεις και όποτε ακουγόταν κάποιο μουσικό κομμάτι συμμετείχαν πιο ενεργά. Τα πιο ζωηρά ή και θαρραλέα από αυτά, είχαν σηκωθεί όρθια και χόρευαν στην πλατεία και από το δεύτερο μέρος και μετά παρακολουθούσαν από πολύ κοντά.

Κάποια μάλιστα στο διάλειμμα, ζήτησαν από τους γονείς τους και αγόρασαν φιγουράκια των αγαπημένων τους ηρώων και κατ’ εμέ ήταν η πιο γλυκιά σκηνή όταν έτρεχαν και έστηναν παιχνίδια μεταξύ τους με αυτά εντυπωσιασμένα από τις κινήσεις που κάνουν κλπ. Νέοι καλλιτέχνες θεάτρου σκιών;

Μου άρεσαν πολύ οι εικόνες αυτές που είδα και γι΄αυτό προτιμώ να μεταφέρω αυτές από την ίδια την παράσταση. Παρακάτω παραθέτω μερικές φωτογραφίες που τράβηξα χθες για να δείτε κι εσείς όσα έγραψα πιο πάνω.

 

 

 

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

 

Advertisements

One thought on “ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ: ΕΝΑΣ ΦΙΛΟΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ.”

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s