Καραγκιοζης,ο αντιεξουσιαστης

   Είχα αποφασίσει να αναπτύξω τις σκέψεις και τις εντυπώσεις μου για την ξενάγηση στο Σπαθάρειο Μουσείο, αλλά μετά από το τελευταίο μάθημα στην σχολή με απασχόλησε περισσότερο η μορφή και ο χαρακτήρας του Καραγκιόζη.

  Πριν όμως αναφερθώ σε αυτό,θα ήθελα όντως να τονίσω την σημασία του Μουσείου του καραγκιοζοπαίχτη Ευγένιου Σπαθάρη. Αξίζει κανείς να επισκεφτεί έστω μια φορά στη ζωή του αυτόν τον χώρο που με τόση φροντίδα και σεβασμό διατηρεί η οικογένεια του, γιατί πρόκειται για μια παρακαταθήκη,για ένα δείγμα της δουλειάς και του εξοπλισμού του Ευγ.Σπαθάρη που σε φέρνει λίγο πιο κοντά στο να αγαπήσεις και να νιώσεις οικεία με αυτό το θέαμα που αγάπησαν γενιές και γενιές και τώρα δυστυχώς φθίνει μπροστά στον ανταγωνισμό της τεχνολογίας,το θέατρο σκιών. Ευχαριστώ λοιπόν απ τη μεριά μου τον καραγκιοζοπαίχτη Άθω Δανέλλη για την ξενάγηση(και την ολική συμβολή του στο πέρας των μαθημάτων), τον καθηγητή μας Ιωσήφ Βιβιλάκη που με πρωτοβουλίες και πράξεις μας κινεί το ενδιαφέρον για τον αντικείμενο και τους ανθρώπους του Μουσείου για την φιλοξενία.

  Και τώρα…ο καραγκιόζης αντιεξουσιαστής,ο τεμπέλης, ο φιλελεύθερος,ο φτωχός, ο εφευρετικός, ο καράφλας, ο καμπούρης, ο ξυπόλυτος,ο καλόκαρδος, ο Έλληνας. Ένα σωρό χαρακτηρισμοί που ειπώθηκαν στο τελευταίο μάθημα μου έρχονται στο μυαλό για να σκεφτώ γι’ αυτόν τον ήρωα. Ο διαχρονικός συμβολισμός του Έλληνα που δεν έχει τίποτα να χάσει πέρα απ τη φτώχεια του. Είναι ο κεφάτος άνθρωπος του λαού που κατοικεί με την οικογένεια του σε μια ετοιμόρροπη καλύβα. Είναι κακομούτσουνος και καμπούρης, φορά μπαλωμένα ρούχα και είναι άνεργος. Όλη η οικογένεια διαλαλεί με όλους τους τρόπους  την αιώνια πείνα της, αυτή την πείνα που είναι το σπαραχτικότερο αλλά και αληθινότερο παράπονο του ελληνικού λαού. Ο καραγκιόζης για να φάει ένα κομμάτι ψωμί καταπιάνεται με διάφορα επαγγέλματα, αλλά τα θαλασσώνει συνήθως. Είναι ενάντια στο κατεστημένο και στο κράτος με τον δικό του τρόπο. Δεν είναι βίαιος αλλά το χιούμορ του σπάει κόκκαλα. Διαθέτει κέφι, αγάπη για ζωή, φιλοσοφική διάθεση απέναντι στις αδικίες της κοινωνίας και αστείρευτη αισιοδοξία.

  Τέλος, ο Καραγκιόζης είναι πανέξυπνος και ετοιμόλογος. Η απόλυτη φτώχεια του αποτελεί και τη δύναμη του, το όπλο του.Η περίφημη φράση του ‘θα φάμε, θα πιούμε και νηστικοί θα κοιμηθούμε‘ είναι μεγαλοφυής, ξεπερνάει τα σύνορα και εκφράζει τον παγκόσμιο Καραγκιόζη που όλα τα βάσανα και τις αδικίες της ζωής τα αντιμετωπίζει με χαμόγελα και αισιοδοξία.!

13932733451136958388

Ο Καραγκιόζης Μάγειρας, αφορμή από το έργο που μας διάβασε ο Άθως Δανέλλης.

Advertisements

One thought on “Καραγκιοζης,ο αντιεξουσιαστης”

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s